Manukahonung är antimikrobiell – Påstås vara bra mot både bakterie- och virussjukdomar

reklam
Bildkälla

Vanlig honung, nyslungad honung med bra magsyrebakterier eller antimikrobiell manukahonung?
All honung har mer eller mindre positiva egenskaper men den antimikrobiella effekten kopplas främst till opastöriserade och nyslungad honung. Kanske mest för att de effektiva mjölksyrebakterierna har sin positiva effekt i ca en vecka innan de kristalliseras.

På senare år har dock forskningen kunna påvisa speciella egenskaper hos Manukahonung som inte direkt verkar vara kopplat till mjölksyrebakterierna. Man har i studier kunnat se att honungen verkar antimikrobiellt mot både virus och bakterier. Bland annat är den antibakteriella komponenten methylglyoxal särskilt verksam, vilket gör att honungen effektivt motverkar bakteriebildningar och hjälper till att läka sår. Manukahonung har även visat sig vara mer effektiv än antibiotika vid till exempel halsfluss och andra infektioner.

Hittills har Manukahonung sålts i hälsokostbutiker som en naturlig medicin. Det är förmodligen på väg att ändras. Ny forskning har visat att honungen dödar alla typer av bakterier, inklusive antibiotikaresistenta ”superbakterier” som plågar sjukhus och dödar patienter runt om i världen.

I en studie (2011) har man visat att methylglyoxal är antibakteriellt.

I en studie (2015-07-24) har man visat att methylglyoxal hämmar spridning av HIV.

I en studie (2009) har man visat att methylglyoxal är effektivt mot Herpesvirus.

Styrkan på antibakteriella egenskaper märks på burken (UMF)
Det finns två typer av manukahonung: vanlig honung och den som är märkt med UMF som står för Unique Manuka Factor som har de speciella antibakteriella egenskaper som gör manukahonungen medicinskt användbar. Styrkan på de antibakteriella egenskaperna anges på burken, UMF 10+ är ett minimum.
tabell
För att få en UMF® klassificering, måste en honung ha förekomsten av DHA (dihydroxiaceton), Methylglyoxal och Leptosperin. UMF® betyget är ett mått på de värden som säkerställer och utgör manukahonungens kvalitet.

Artikel om manukahonung i Svenska Dagbladet

Annonser

2 reaktioner på ”Manukahonung är antimikrobiell – Påstås vara bra mot både bakterie- och virussjukdomar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s